Reklama
  • Piątek, 26 lipca 2013 (12:05)

    Zraziki i pałki kurczaka

ZRAZIKI: pół kg mięsa wieprzowego z łopatki, sól, pieprz, oliwa. FARSZ I: 20 dag mielonej wieprzowiny, 15 dag boczku wędzonego, 5 ogórków kiszonych, cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz. FARSZ II: 20 dag mięsa z piersi kurczaka, czerwona papryka, cebula, sól, pieprz. PAŁKI KURCZAKA: 6 pałek z kurczaka, 70 dag surowej kiszonej kapusty, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki pikantnego keczupu, przyprawa do drobiu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka.

1. Zraziki z dwoma różnymi farszami. Mięso z łopatki pokrój w plastry, rozbij, oprósz solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Przygotuj farsz I: zmiel wędzony boczek, cebulę oraz ogórek kiszony. Wymieszaj z mielonym mięsem wieprzowym, przypraw solą oraz pieprzem. Farszem posmaruj płaty mięsa, zepnij. Obsmaż na oliwie, przełóż do brytfanki, podlej wodą i piecz, aż mięso będzie miękkie.

3. Farsz II: pokrój cebulę oraz paprykę, podsmaż. Wymieszaj ze zmieloną piersią kurczaka, przypraw do smaku. Farszem posmaruj płaty mięsa, zepnij zraziki, obsmaż i piecz je w brytfance. Sos możesz zagęścić odrobiną mąki. Podaj udekorowane plasterkami cytryny, cząstkami papryki z ziemniakami, kaszą, ryżem.

4. Pałki kurczaka: umyj je, osusz, oprósz solą, pieprzem, przyprawą do drobiu. Odstaw, by mięso przeszło smakiem przypraw.

5. Wymieszaj majonez z pikantnym keczupem, przypraw sos słodką oraz ostrą mieloną papryką (lub bardziej pikantnym chili). Możesz dodać szczyptę cukru.

6. Kapustę kiszoną pokrój, ułóż na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Na kapuście ułóż pałki kurczaka. Polej mięso przygotowanym sosem. W trakcie pieczenia podlej potrawę niewielką ilością gorącej wody.

Zapiekaj pałki w piekarniku około godziny w temp. 150˚C. Podawaj na gorąco z pieczywem lub ziemniakami. Danie doskonałe na obiad lub gorącą kolację.

Takie jest życie
Więcej na temat:danie | Pałki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 udka z kurczaka • puszka pomidorów • 2 marchewki • cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki startego parmezanu • 1/2 cytryny • papryka • zioła prowansalskie • papryka ostra w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.