Reklama
  • Wtorek, 29 listopada 2016 (13:05)

    Ziołowe filety kurczaka na pomidorowym ryżu

1 mała cebula, 1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki, 3 łyżki oleju, 20 dag ryżu, 180 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka oregano, 1/2 pęczka majeranku, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 12 dag), 1 puszka kukurydzy, sól, pieprz, słodka papryka w proszku.

PRZYGOTOWANIE: ok. 35 minut

1 Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory osączyć, posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić ryż i cebulę. Smażyć, aż ziarenka ryżu i cebula staną się szkliste. Podlać bulionem. Dodać pomidory. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 25 minut.

Reklama

2 Zioła opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć filety i smażyć je 8-10 minut, często obracając. Kukurydzę przełożyć na sitko i poczekać, aż ocieknie z zalewy. Dołożyć ją do ryżu około 5 minut przed końcem gotowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

3 Usmażone filety zdjąć z patelni, od razu obtoczyć je w posiekanych ziołach. Mięso pokroić w plasterki. Ryż z pomidorami i kukurydzą wyłożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji położyć plasterki kurczaka w ziołach. Danie udekorować odłożonymi ziołami.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 2 szklanki mleka, olej, 2 łyżki sosu sojowego, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, 1 średnia cukinia, zioła, 2 marchewki, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.