Reklama
  • Środa, 26 czerwca 2013 (09:56)

    Zawijasy z ryżem po turecku

Przygotowanie 45 minut • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osób

Z rodzynkami i świeżym tymiankiem:

Podstawowe składniki

Reklama

60 dag piersi kurczaka, 10 dag pieczarek, niewielka cebula, 10 dag liści szpinaku, 10 dag ryżu, 4 dag jasnych rodzynków, 8 dag orzechów włoskich.

Dodatki i przyprawy:

2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, 2 gałązki tymianku, sól, pieprz.

1. Piersi umyj, osusz i rozbij dość cienko. Natrzyj solą, pieprzem i drobniutko posiekanym tymiankiem (jedną gałązkę zostaw do dekoracji).

2. Na połowie oliwy z masłem zeszklij posiekaną cebulę, dołóż czosnek przepuszczony przez praskę oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem, chwilę razem podduś.

3. Ryż ugotuj na sypko, rodzynki namocz i osącz, orzechy włoskie posiekaj niezbyt drobno. Wszystko razem wymie szaj, połącz z podduszonym szpinakiem. Porcje nadzienia wyłóż na filety, zwiń i obwiąż nicią.

4. Rozgrzej patelnię i na pozostałej oliwie z masłem smaż roladki na małym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.

Więcej na temat:koszt | przepis | datki | z | Platforma Obywatelska | 45 minut

Zobacz również

  • Składniki: 12 podudzi kurczaka, 2 bulwy fenkuła, 3 gruszki, 80 dag ziemniaków, sól, drobno zmielony czarny pieprz, 2 łyżki masła, 4 kromki pszennego pieczywa, 2 łyżki musztardy, czerwony ocet... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.