Reklama
  • Poniedziałek, 16 stycznia 2017 (08:00)

    Zapiekany kurczak z ziemniakami i dynią

Składniki: ok. 50 dag piersi kurczaka, kg ziemniaków, 70 dag dyni Hokkaido, 4 duże cebule, duża marchewka, 500 ml kremówki, sól do smaku, szczypta kurkumy, olej aromatyzowany np. chili albo bazylią i czosnkiem, 3 łyżki natki pietruszki.

1. Pierś pokrój w paski, smaż na oleju, aż zbieleje.

2. Warzywa oczyść i obierz. Ziemniaki, cebule i marchewkę pokrój w plasterki, dynię w kostkę. Kremówkę połącz z solą i kurkumą.

Reklama

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: 1/2 ziemniaków, cebula, dynia, marchew, mięso, natka pietruszki, reszta ziemniaków. Polej kremówką.

Piecz ok. 70 min w temp. 200°C.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Roladki ze szparagami

    Składniki: 1 pęczek białych szparagów, 4 filety z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki masła, mąka, oliwa, 100 ml białego wina, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.