Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2015 (12:00)

    Zapiekany kurczak

Składniki: 60 dag ziemniaków, olej, 60 dag piersi kurczaka, 10 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag pieczarek, 2 dymki, 6 dag masła , 10 dag sera mozzarella, sól, pieprz, zioła.

Reklama

1 Ziemniaki (wybierz małe sztuki) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw w łupinkach. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 15 minut. Odcedź.

2 Piersi kurczaka podziel na 4 kotlety, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Z obu stron oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż na blachę do pieczenia.

3 Pomidorki koktajlowe opłucz. Pieczarki umyj, odkrój końce ogonków. Dymki oczyść. Przygotowane składniki pokrój w plasterki. Porozkładaj na kotletach drobiowych. Na wierzchu ułóż płatki zimnego masła oraz grubo starty ser mozzarella.

4 Ziemniaki przekrój na połówki, ułóż obok kotletów. Posyp ziołami (np. rozmarynem). Całość zapiekaj 10 minut w temp. 200 stopni.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | Piersi | kurczak

Zobacz również

  • Piersi z żurawiną

    Składniki: 3 piersi z kurczaka, 9 łyżek żurawiny, czosnek, 2 łyżeczki chrzanu ze słoika, przyprawa Kulinarne Inspiracje: kurczak ze śliwką w boczku lub suszone: czosnek, papryka, tymianek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.