Reklama
  • Czwartek, 1 grudnia 2016 (13:00)

    Zapiekany fenkuł z podudziami kurczaka

Składniki: 12 podudzi kurczaka, 2 bulwy fenkuła, 3 gruszki, 80 dag ziemniaków, sól, drobno zmielony czarny pieprz, 2 łyżki masła, 4 kromki pszennego pieczywa, 2 łyżki musztardy, czerwony ocet winny, trochę oliwy do sosu. Na marynatę: 3 cytryny, 5 gałązek rozmarynu, 100 ml oliwy, sól, grubo zmielony czarny pieprz.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 90 minut

1. Przygotować marynatę: cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki, posiekać je, wymieszać z oliwą oraz sokiem i skórką z cytryny. Marynatę przyprawić solą oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.

2. Podudzia umyć, przełożyć do miseczki. Zalać przygotowaną marynatą, dobrze wymieszać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

3. Gruszki umyć. Bulwy fenkuła oczyścić, umyć. Fenkuły pokroić w plastry, a gruszki oczyścić z nasion i pociąć (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.

4. Żaroodporną formę posmarować masłem. Na spodzie rozłożyć pokrojone gruszki, fenkuły oraz ziemniaki. Oprószyć je solą oraz drobno zmielonym pieprzem. Na tym położyć zamarynowane podudzia. Polać pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec 60 minut.

5. Pszenne pieczywo bardzo drobno pokroić, polać oliwą i utrzeć na gładki sos. Wymieszać go z musztardą. Przyprawić octem winnym, solą i pieprzem. Sos serwować jako dodatek do gotowych podudzi zapiekanych na warzywach z gruszkami.

Wybieraj taką bulwę fenkuła, która ma zielone listeczki (można je posiekać i traktować jak... koperek), jest twarda, jędrna i biała, absolutnie bez żadnych plamek.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Roladki ze szparagami

    Składniki: 1 pęczek białych szparagów, 4 filety z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki masła, mąka, oliwa, 100 ml białego wina, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.