Reklama
  • Wtorek, 14 lipca 2015 (13:05)

    Zapiekanka z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: •70 dag filetów z piersi z kurczaka •50 dag marchewki •50 dag pieczarek •3 obrane cebule •1 puszka groszku •3 łyżki oleju •40 dag startego żółtego sera •15 dag przecieru pomidorowego •15 dag majonezu •2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka •2 łyżki przyprawy typu maggi •sól •pieprz.

Reklama

Magdalena Tabaczyk z Kępic

1 Filety myję, kroję na kawałki, rozbijam. Mięso posypuję ziołową przyprawą i układam w żaroodpornej formie. Cebule kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam, grubo ścieram. Groszek przekładam na sitko i zostawiam tak, aż ocieknie z zalewy.

2 Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę, smażę ją na szklisto. Dodaję pieczarki. Duszę razem bez przykrycia ok. 10 minut. Mieszam z groszkiem. Przyprawiam solą oraz pieprzem. Masę rozsmarowuję na mięsie. Marchewki obieram, grubo ścieram, wykładam na masę pieczarkową. Wierzch posypuję żółtym serem.

3 Majonez mieszam z przecierem pomidorowym, przyprawą maggi i polewam zapiekankę. Piekę 75 minut w temperaturze 180°C.

Naj
Więcej na temat:zapiekanka | majonez | z | filety | pieczarki | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: 1 średni kurczak (ok. 1,2 kg), 10 ząbków czosnku, 12 dag masła, 200 ml białego wina 38 gałązek natki 310 dag parmezanu, sól, mielony biały pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.