Reklama
  • Sobota, 1 sierpnia 2009 (09:04)

    Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka z ryżu, kurczaka i warzyw.

Zdjęcie

Zapiekanka /Wydawnictwo Bauer
Zapiekanka
/Wydawnictwo Bauer

Składniki na 6 porcji:

- 3/4 szklanki ryżu,
- 2 filety z kurczaka,
- włoszczyzna,
- puszka zielonego groszku,
- 3 łyżki startego, żółtego sera,
- olej do smażenia,
- przyprawa ziołowa,
- sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Filety opłukać, osuszyć. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć, przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć ryż, rozdrobnione mięso, dodać przyprawy. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Groszek odsączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Polać potrawę kilkoma łyżkami rosołu, wierzch posypać startym serem. Zapiekać 15 minut. Podawać w naczyniu, w którym przygotowałyśmy zapiekankę.
Czas przygotowania 35 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.