Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Zapiekanka z kurczaka z brukselką

Składniki na 4 porcje: 1 kg brukselki, 60 dag ziemniaków, sól, 40 dag piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 cebula, po 3 dag masła i mąki, po 250 ml bulionu i mleka, 10 dag sera z pleśnią, pieprz.

1 Brukselkę opłucz. Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć razem z brukselką na osolony wrzątek. Gotuj 15 minut, odlej.

2 Pierś kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż mięso z dwóch stron na złoty kolor (ok. 10 minut). Oprósz solą oraz pieprzem, pokrój w plastry. Obraną cebulę poszatkuj drobno.

Reklama

3 W rondlu rozgrzej masło, wrzuć cebulę, oprósz ją mąką, zasmaż. Mieszając, dolewaj mleko i bulion. Gotuj sos 5 min. Wkrusz ser, wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, mięso i brukselkę. Zalej sosem, piecz 30 min w 180 st.

czas ok. 75 min; porcja – 560 kcal, cena 3,90 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kawałki kurczaka (razem ok. 1 kg) ● 4 łyżki oleju ● ok. 800 g ziemniaków ● 2-3 marchewki (możesz też dodać ulubioną mieszankę mrożonych warzyw) ●2 cebule ● 4 łyżki sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.