Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (12:58)

    Zapiekanka hawajska

Składniki na 4-6 porcji

Reklama

1 kg ziemniaków, 6 filetów z kurczaka (po ok. 12,5 dag każdy), 1 łyżka smalcu, 1 puszka ananasów (plastry), 3 dag masła, 3 dag mąki, 200 ml mleka, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 20 dag gotowanej szynki w plasterkach, 20 dag żółtego sera w plasterkach, natka pietruszki i wisienki koktajlowe do dekoracji.

Czas przygotowania: około 75 minut.

1. Ziemniaki obrać, opłukać, gotować około 20 minut w lekko posolonej wodzie. Filety z kurczaka oczyścić, opłukać, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać smalec. Włożyć filety z kurczaka, smażyć je po 3–4 minuty z każdej strony.

2. Plastry ananasa osączyć z zalewy na sicie (zalewę zachować na później).Masło dobrze rozgrzać w rondelku. Oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Dolać mleko, bulion warzywny oraz około 100 ml zalewy z ananasów. Gotować, mieszając drewnianą łyżką, aż sos beszamelowy zgęstnieje.

3. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a kiedy lekko przestygną, pokroić je w plasterki średniej grubości. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie formy rozłożyć plastry ziemniaków. Przykryć je plastrami gotowanej szynki. Plasterki ananasa przekroić na połówki. Połowę półplasterków ananasów ułożyć na warstwie szynki i posmarować połową sosu beszamelowego.

Na tym – na przemian, w rzędach – układać filety z kurczaka oraz pozostałe ananasy. W wolne przestrzenie powtykać plasterki żółtego sera i nalać pozostały sos beszamelowy.

4. Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 20 minut. Danie udekorować wisienkami koktajlowymi oraz natką pietruszki.

Życie na gorąco
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kurczak • cytryna • oliwa • słodka papryka w proszku • przyprawa do kurczaka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.