Reklama
  • Czwartek, 15 grudnia 2016 (14:05)

    Zapiekane tacos z kurczakiem

Składniki na 6 porcji: 50 dag piersi z kurczaka, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy tacos, papryka ostra, sól, 2 łyżki oleju roślinnego + do podsmażenia, zwykła i czerwona cebula, czerwona i żółta papryka, 20 dag pomidorów, 2 papryczki chili, 20 dag pora, pęczek kolendry, limonka, 15 dag startego żółtego sera, 6 tortilli (lub placków kukurydzianych), 6 łyżek pasty guacamole.

Reklama

Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do misy. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsyp trochę soli i wlej olej roślinny. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Cebule obierz i drobno posiekaj. Oczyść papryki i razem z pomidorami pokrój w kostkę. Chili i por pokrój w talarki, a kolendrę posiekaj.

Wszystkie warzywa i zioła włóż do misy (część kolendry odłóż do dekoracji). Następnie skrop sokiem z limonki, posól i dokładnie wymieszaj. Odłóż, aby składniki się przegryzły.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Opiecz tortille z obu stron na suchej patelni. Każdą posmaruj częścią guacamole, a na środku połóż trochę warzyw i mięsa. Złóż je na pół i włóż do formy.

Wszystkie tortille posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 190°C. Przed podaniem posyp resztą kolendry.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 12 skrzydełek, 1 kg ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 2-3 łyżki miodu, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.