Reklama
  • Czwartek, 24 marca (14:05)

    Zapiekana potrawka z kurczaka

Składniki: mięso z połówki pieczonego kurczaka bez skóry, posiekane, 500 g pieczarek (bez ogonków), łyżka masła, 2 szklanki bulionu grzybowego, 1/2 szklanki śmietany 12 proc., 2 garście rukoli, 3 cebule dymki, posiekane, 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego, jajko, roztrzepane, sól, pieprz.

1. Pieczarki obierz i pokrój. Podsmaż je w rondlu na maśle, następnie zalej bulionem. Gotuj 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Do kokilek do zapiekania rozdziel mięso kurczaka, zupę grzybową, cebule dymki, garść rukoli. Przypraw do smaku.

Reklama

3. Rozmrożone ciasto pokrój na odpowiednio duże kwadraty i przykryj nimi kokilki. Przeciągnij po cieście wałkiem, aby je docisnąć, i odetnij nadmiar. Posmaruj jajkiem i odrobinę posól.

4. Zapiekaj 30-35 minut. Przed podaniem posyp resztą rukoli.

Olivia

Zobacz również

  • Delikatne kotleciki drobiowe z cukinią

    Składniki: podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, mała młoda cukinia, jajko, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.