Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Włoska pieczonka

Składniki na 4-5 porcji: 2 średniej wielkości podwójne piersi z kurczaka, 40 dag mieszanych ulubionych warzyw (np. brokuły, marchewki, kukurydza, podgotowane ziemniaki, cukinia, papryka), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i suszonego tymianku, 100 ml wytrawnego białego wina, 2 łyżki startego sera typu parmezan, sól, pieprz, oliwa, garść rukoli.

Reklama

1 Czosnek obierz, posiekaj. Mięso umyj, osusz i pokrój na spore kawałki. Posyp czosnkiem, ziołami prowansalski- mi i tymiankiem. Przemieszaj, skrop oliwą. Włóż na rozgrzaną patelnię, smaż, aż mięso się zrumieni. Wlej wino, duś na wolnym ogniu 10-15 minut. Zestaw z ognia, trzymaj w cieple.

2 Warzywa obierz, opłucz, osusz. Pokrój na kawałki zbliżonej wielkości. Oprósz solą i pieprzem, posyp oregano, przemieszaj. Skrop niewielką ilością oliwy.

3 Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko oliwą. Nałóż warzywa i ser. Przykryj, piecz w 170°C przez 30 minut. Dołóż mięso, piecz jeszcze 10 min. Posyp rukolą.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 12 skrzydełek, 1 kg ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 2-3 łyżki miodu, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.