Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (08:00)

    Wiejski kociołek z soczewicą

● 150 g zielonej soczewicy ● 300 g mięsa z kurczaka ● 600 g ziemniaków ● czerwona papryka ● włoszczyzna ● masło ● olej ● duża cebula ● łyżeczka kuminu, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie.

Reklama

1 Soczewicę namocz przez kilka godzin, przynajmniej raz zmień wodę.

2 W dużym garnku stop 2 łyżki masła oraz łyżkę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, lekko zeszklij.

3 Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw (poza ziemniakami) oraz przyprawy. Wymieszaj, podduś, po czym zalej wrzącą wodą (ok. 1,5 l) i dorzuć soczewicę oraz pokrojone mięso. Dobrze, ale niezbyt gwałtownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

4 Gotuj na średnim ogniu przez ok. półtorej godziny. W połowie gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Na koniec dopraw do smaku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.