Reklama
  • Wtorek, 24 września 2013 (08:05)

    Ukraiński gulasz z grzybami

Składniki: 75 dag mięsa z kurczaka, 30 dag świeżych podgrzybków, 2 łyżki masła, średnia cebula, 400 ml bulionu mięsnego, łyżka mąki tortowej, liść laurowy, sól, tłuczony czarny pieprz, 200 ml śmietany do gotowania, gałązka rozmarynu.

Przygotowanie 60 minut • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 4,10 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na łyżce masła podsmaż mięso, dołóż cebulkę, smaż chwilę razem.

2. Następnie wsyp mąkę, lekko ją zrumień, podlej wszystko bulionem. Dodaj liść laurowy, pieprz, sól, wymieszaj i duś na niewielkim ogniu.

3. Na pozostałym maśle podsmaż bekon pokrojony w grubą kostkę. Dołóż oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby i je obsmaż. Po chwili dodaj połamaną na kawałki gałązkę rozmarynu, zalej śmietaną i duś, aż grzyby będą miękkie.

4. Gotowy sos grzybowy dodaj do rondla z kurczakiem i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj z ziemniakami.

Więcej na temat:koszt | przepis | z | gulasz | grzyby

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś z kurczaka, 25 dag fasolki szparagowej zielonej, 1 czerwona papryka, 2 paski pomarańczowej dyni, 5-6 suszonych pomidorów z zalewy, 2 ząbki czosnku, 1/3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.