Reklama
  • Czwartek, 16 września 2010 (16:24)

    Udziec jagnięcy w orzechowej skorupce

Z kluskami i sosem.

Zdjęcie

Udziec jagnięcy w orzechowej skorupce /Smacznego
Udziec jagnięcy w orzechowej skorupce
/Smacznego

Składniki:

- 1,25 kg udźca jagnięcego bez kości (wyjęte kości zachować),
- sól, pieprz,
- pół pęczka pietruszki,
- pęczek bazylii,
- pęczek trybulki,
- 90 g migdałów bez skórki,
- 60 g orzeszków piniowych,
- kromka chleba tostowego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- 2 cebule,
- 1/8 l białego wina,
- opakowanie mrożonych klusek,
- 20 g masła,
- mąka ziemniaczana,
- śmietana

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika na godzinę. Zioła posiekać. 60 g migdałów, orzeszki piniowe i kromkę chleba zmielić. Pietruszkę, bazylię, zmielone migdały, orzeszki piniowe i chleb wymieszać z oliwą i jajkiem.
Obrane cebule pokroić na kawałki. Cebule i kości również ułożyć na blasze, dolać wino i ok. pół litra wody i piec dalsze 30 minut. Na mięso nałożyć przygotowaną z ziół i orzechów pastę i piec jeszcze 30 minut.
Kluski ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
20 g masła rozgrzać na patelni i uprażyć na nim30 g migdałów, dodać ugotowane kluski i trybulkę i lekko obsmażyć.
Sos z pieczeni przecedzić, mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i dodać do sosu. Wymieszać i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę śmietany. Mięso podawać z kluskami i sosem, dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 135 minut
Jedna porcja zawiera: 6460 kJ/1543 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 sprawiony kurczak (ok. 1,3 kg), sól, pieprz, 1/2 cytryny, 1/2 limonki, 1 cała główka + 2 ząbki czosnku, 2-3 gałązki rozmarynu, 2-3 gałązki szałwii, 2-3 gałązki oregano, 2-3 gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.