Reklama
  • Środa, 4 września 2013 (13:00)

    Udka z mozzarellą

Składniki: 6 udek z kurczaka, 20 dag mozzarelli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 10 dużych pieczarek, sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Udka (najlepiej wybrać tej samej wielkości) umyj, osusz. Ostrym nożem usuń kości tak, aby nie rozerwać mięsa. Oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nakryj mięso folią i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Reklama

Pieczarki oczyść, umyj, drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, smaż kilka minut, aż odparuje nadmiar soku, a grzyby będą rumiane. Przypraw solą oraz pieprzem.

Kiedy ostygną, wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę drobniutko pokrój i dodaj do grzybów. Wymieszaj i przypraw farsz.

Do każdego udka włóż 2 łyżki farszu, zaszyj lnianą nitką. Ułóż na blasze posmarowanej olejem, podlej niewielką ilością wody. Piecz ok. 30-40 minut w temp. 180˚C. Przed podaniem na stół, wyciągnij z mięsa nitki. Możesz podać je z sosem z pieczenia, np. do makaronu.

Bella Relaks
Więcej na temat:z | pieczarki

Zobacz również

  • •10 dag upieczonego filetu z kurczaka •3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej •1 średniej wielkości upieczony lub ugotowany czerwony burak •1 pęczek natki pietruszki •1 cebula •1 jajko •1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.