Reklama
  • Piątek, 29 lipca 2005 (14:26)

    Udka z kurczaka po diabelsku

Składniki: 4 udka z kurczaka, 10 dag chudego pokrojonego boczku, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag czerwonej papryki, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 100 ml bulionu, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 50 ml oliwy z oliwek, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

Przygotowanie

Umyte i osuszone udka z kurczaka posolić, popieprzyć i oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, zesmażyć boczek, włożyć udka z kurczaka i mocno przysmażyć z każdej strony. Dodać czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

Reklama

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag filetów z kurczaka, 3-4 łyżki oleju, 4 cebule, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 kg pomidorów, sól, 1-1,5 łyżki cukru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki octu balsamicznego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.