Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2014 (15:00)

    Udka po prowansalsku z warzywami

Składniki na 4 porcje: 4 duże udka kurczaka (ok. 1,2 kg) , 4–6 szalotek, 4 marchewki (ok. 50 dag), 1 mały seler (ok. 40 dag), 30 dag pieczarek, 1 cytryna, 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1/2 szkl. bulionu warzywnego z kostki, 1/2 szkl. wytrawnego białego wina, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie: Szalotki obierz i potnij wzdłuż na cząstki. Marchewki oraz seler obierz, opłucz. Seler pokrój w kostkę, a marchewkę na ukośne kawałeczki.

Reklama

Pieczarki oczyść, większe sztuki przetnij na pół, małe grzybki pozostaw w całości. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Udka kurczaka dokładnie umyj, osusz. Olej wymieszaj ze sporą ilością ziół prowansalskich oraz z solą i pieprzem. Dokładnie natrzyj tym mięso.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z rozdrobnionymi warzywami oraz listkami laurowymi, przełóż do żaroodpornej formy. Na tym ułóż udka kurczaka.

Zalej całość winem oraz bulionem. 3Formę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175º C Piecz przez 75-90 minut. Gotowe danie udekoruj, np. listkami natki. Podawaj z gotowanymi ziemniakami albo kawałkiem bagietki.

Naj
Więcej na temat:pieczarki | czosnek | z | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2-3 łyżki oliwy, 15 dag marynowanej czerwonej papryki, olej, po 4 plastry szynki i żółtego sera, pieprz, po 30 dag groszku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.