-
Środa, 2 września 2015 (15:00)
Udka pieczone z ziemniakami
Składniki: 4 udka, 6 ziemniaków, pół szklanki oleju, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki ziół prowansalskich, ostra papryka, sól, pieprz
Udka umyj, osusz. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Musztardę, miód, czosnek, olej, zioła prowansalskie i po szczypcie ostrej papryki, soli i pieprzu wymieszaj.
Do miski włóż udka i ziemniaki, polej marynatą, przykryj. Wstaw na 5-6 godzin do lodówki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż udka i ziemniaki, polej resztą marynaty.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz godzinę, podlewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 80 dag młodych ziemniaków, 4 udka kurczaka (lub inne dowolne części), sok z cytryny , 1 łyżeczka granulowanego czosnku, pół łyżeczki curry, olej, 1 pęczek młodej marchewki, 100 ml... więcej
Twój komentarz może być pierwszy