Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:01)

    Udka pieczone z warzywami 

4 udka z kurczaka, 1 kg ziemniaków, cebula, marchewka, 80 ml oleju roślinnego, 5 ząbków czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 3 gałązki świeżego rozmarynu, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie 100 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 4 porcje.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Rozmaryn (bez gałązek) siekam. Czosnek przeciskam przez prasę. Łączę je z olejem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Tą marynatą zalewam udka (dobrze je przy tym nacieram), po czym wrzucam ziele angielskie, liście laurowe. Wstawiam na 30 min do lodówki.

2. Ziemniaki obieram, kroję w ósemki, marchew kroję w kostkę, cebulę w kawałki. Składniki te dodaję do marynaty z mięsem, mieszam.

3. Przekładam całość (z marynatą) do brytfanki, piekę 1-1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu warzywa mieszam, a mięso obracam, by ładnie się zrumieniło.

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 70 dag piersi z kurczaka, 1 brokuł (ok. 50 dag), 10 dag żółtego sera w kawałku (np. gouda, edamski), 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki majonezu, olej do smażenia.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.