Reklama
  • Środa, 19 lutego 2014 (11:00)

    Udka pieczone z cytryną i rozmarynem

Składniki (na 6 porcji): 6 udek kurczaka, 4 cytryny, 1 papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek miodu, 6 łyżek oliwy, 4 gałązki rozmarynu, sól, pieprz.

1. Udka opłucz, osusz. Cytryny wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj. Z dwóch obierz skórkę, posiekaj ją. Z obranych owoców wyciśnij sok. Chili rozetnij, usuń pestki i drobniutko pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Reklama

2. Sok oraz skórkę z cytryn wymieszaj z oliwą, 4 łyżkami miodu, chili, czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Mięso włóż do miseczki. Polej cytrynową marynatą. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Zamarynowane udka przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz 45 minut.

Pozostałe cytryny potnij na połówki. Na 20 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj pozostałym miodem i obłóż gałązkami rozmarynu. Podawaj, np. z ziemniakami z wody i sałatą

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Udka pieczone | Z cytryną | z | cytryny

Zobacz również

  • Delikatne kotleciki drobiowe z cukinią

    Składniki: podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, mała młoda cukinia, jajko, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.