Reklama
  • Poniedziałek, 24 sierpnia 2015 (08:00)

    Udka na ostro z sałatką

Składniki na 4-6 porcji: 1 kurczak, 2 szklanki ryżu, 4 średnie cebule, 1 papryka, 1 papryczka chili, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 litra bulionu z kostki, 6 łyżek oleju, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Reklama

1. Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osuszyć, posolić. Obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple.

2. Paprykę i chili umyć, oczyścić, pokroić (chili na krążki). Usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać koncentrat, wymieszać, dusić chwilę i dodać do kurczaka.

3. Cebule oczyścić, posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na reszcie oleju, dodać suchy ryż. Mieszając, smażyć na dość dużym ogniu ok. 5 minut, przełożyć do rondla z kurczakiem. Zalać gorącym bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i całość zapiekać ok. 40 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:udka | na | z

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 10 podudzi kurczaka. Marynata: ● 75 ml oliwy ● sok z pomarańczy ● limonka ● cytryna ● kawałek korzenia imbiru ● świeża kolendra ● sól, pieprz. Salsa: ● 90 g ananasa z puszki ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.