Reklama
  • Środa, 9 września 2015 (15:05)

    Udka na ostro

Składniki na 4 porcje: 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek). Marynata: 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżeczki chilli w proszku, 2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, zmiażdżony ząbek czosnku. Pikantny sos: 3/4 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki soku jabłkowego, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka suszonej papryczki chilli.

1. Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią udka i wstaw do lodówki na 3 godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania). Przygotuj ostry sos, mieszając wszystkie składniki. Wyjmij udka z marynaty i piecz ok. 20 minut. Od czasu do czasu je obracaj i polewaj odrobiną sosu.

Reklama

3. Podawaj od razu, z resztą ostrego sosu i sałatką ziemniaczaną.

Olivia
Więcej na temat:udka | na

Zobacz również

  • Składniki: ok. 50 dag piersi kurczaka, kg ziemniaków, 70 dag dyni Hokkaido, 4 duże cebule, duża marchewka, 500 ml kremówki, sól do smaku, szczypta kurkumy, olej aromatyzowany np. chili albo bazylią... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.