Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Udka na ostro

Składniki na 8 porcji: 8 udek kurczaka, chili, sól, 6 łyżek oleju, 5 cebul , 2 szkl. ryżu, 1 papryka, 1 łyżka kon centr. pomidor., 1/2 l bulionu, 1/2 kg czerwonej kapusty, 1 jabłko, oliwa, cukier, kwasek cytrynowy, pieprz, słodka papryka.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1 Udka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, posól. Obsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż do rondla, trzymaj w cieple.

2 Cztery cebule oczyścić, posiekaj. Zeszklij na kolejnych 2 łyżkach oleju. Dodaj suchy ryż, sól i szczyptę papryki. Mieszając, smaż na dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełóż go do rondla z kurczakiem.

Reklama

3 Paprykę i chili oczyść z nasion, pokrój. Smaż chwilę na reszcie oleju, aż papryka zwiotczeje. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Duś chwilę razem, przełóż do rondla z kurczakiem. Zalej gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 40 min w 180 st.

4 Kapustę posiekaj, zblanszuj we wrzątku z dodatkiem soli i kwasku, ostudź. Jabłko oraz ostatnią cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do kapusty. Dopraw oliwą, cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Udka podawaj z ryżem i sałatką z kapusty.

czas ok. 70 min; porcja – 420 kcal, cena 2,40 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:cztery | na | papryka

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z kur czaka (po 10 dag), 2 jajka, sól, 1 łyżka mąki, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, 4 liście sałaty, 6 rzodkiewek, 1/4 ogórka, 12 dag śmietany 12 proc., 4 bułki do burgerów, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.