Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2014 (15:00)

    Udka litewskie w sosie z leśnych grzybów

Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka, 50 dag leśnych grzybów: podgrzybków, kurek, borowików (poza sezonem mogą być mrożone), 2/3 szkl. bulionu drobiowego, 1 średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 listki laurowe, sól, pieprz, suszony tymianek

Przygotowanie: Mięso posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, natrzyj nim udka. Wstaw je na 2 godziny do lodówki. Grzyby oczyść.

Reklama

Większe pokrój na kawałeczki, a małe na połówki. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż na nim udka. Zdejmij. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Zeszklij je na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj grzyby i listki laurowe. Podlej bulionem.

Duś do miękkości ok. 40 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Udka włóż do duszonych grzybów. Mocno razem podgrzej. Podawaj ze smażonymi ziemniakami. Gotowe danie udekoruj według uznania.

Naj
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki: dojrzałe mango, 2 garście listków kolendry, 2 łyżki tequilli, limonka, 12 polędwiczek z kurczaka, łyżka oliwy. Salsa: 400 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki, dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.