Reklama
  • Środa, 19 kwietnia 2017 (11:00)

    Udka kurczaka w ziemniakach

Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu

1. Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na pół, podobnie jak ziemniaki. Gałązki rozmarynu płuczemy. Z cytryny wyciskamy sok. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na grube plastry.

2. Ziemniaki, pieczarki, czosnek, rozmaryn przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, miód, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.

Reklama

3. Żaroodporne naczynie lub blachę smarujemy oliwą z oliwek. Układamy udka kurczaka, a następnie ziemniaki wymieszane z pieczarkami, czosnkiem i ziołami. Pieczemy 35–45 minut w 200ºC. Podajemy z surówkami.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł.

Wartość odżywcza porcji 530 kcal Białko 31 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 45 g.

Zobacz również

  • Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.