Reklama
  • Piątek, 15 lipca 2011 (12:19)

    Udka kurczaka w karmelu - w godzinę

Takich udek jeszcze nie jedliście!

Zdjęcie

Udka kurczaka w karmelu /Smacznego
Udka kurczaka w karmelu
/Smacznego

Składniki na 10 porcji:

- 10 udek kurczaka,
- szklanka cukru,
- łyżka sosu sojowego lub sojowo-grzybowego,
- 2 łyżki wegety,
- 3 torebki ryżu,
- pół selera, jedna marchew,
- pietruszka,
- duża cebula,
- po łyżce ziaren sezamu i słonecznika,
- kiełki rzodkiewki,
- przyprawa chili,
- 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Reklama

Cukier rozpuścić w szerokim rondlu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć płasko i posypać wegetą. Polać sosem sojowym i dusić 40 minut. Kurczaka często odwracać, aż zbrązowieje. Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zaś - w cienkie słupki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Posypać przyprawą chili, smażyć 7 minut, ciągle mieszając. Dodać ziarna i smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec wymieszać warzywa z ryżem i posypać kiełkami. Ułożyć na półmisku, na wierzchu położyć udka w karmelu. Danie podawać z wiosenną surówką.
Surówka: Na półmisku rozłożyć liście sałaty, na nich plasterki pomidorów i rzodkiewki, posypać pokrojonym w kostkę serem feta, siekanym koperkiem i połówkami ciemnych winogron. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
Czas przygotowania 1 godzina.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 70 dag piersi z kurczaka, 1 brokuł (ok. 50 dag), 10 dag żółtego sera w kawałku (np. gouda, edamski), 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki majonezu, olej do smażenia.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.