Reklama
  • Środa, 4 stycznia 2017 (14:05)

    Tuszka kurczaka w solnej skorupce

Składniki na 4 porcje: 1 sprawiony kurczak (ok. 1,5 kg), 5 gałązek natki pietruszki, 4 gałązki kolendry, 8 gałązek tymianku, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy, drobna sól, pieprz, ok. 2 i 1/2 kg grubej soli morskiej, 2 białka kurzych jajek.

Reklama

1. Zioła opłucz, osusz. Oderwij listki natki i kolendry od gałązek i drobno je posiekaj. Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha.

Oprósz drobną solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Skrop cytrynową oliwą i posyp posiekanymi ziołami. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Na tuszce połóż gałązki tymianku. Odstaw ją na godzinę w chłodne miejsce, by mięso przeszło aromatem przypraw.

2. Białka wymieszaj z grubą solą. Wyrób gęstą masę. Blachę przykryj pergaminem. Wyłóż na nią ok. 1/3 masy solnej. Uformuj owalny placek. Połóż na nim zamarynowaną tuszkę kurczaka. Oblep ją pozostałą masą solną. Dobrze dociśnij ją do mięsa.

Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 90 minut.

3. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15-20 minut. Potem tłuczkiem rozbij solną skorupkę. Tak przygotowanego kurczaka podawaj np. z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą skropioną sosem winegret.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.