Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Tadżin, czyli cytrynowy kurczak po marokańsku

Składniki: 2 łyżki mielonej kolendry, 2 łyżeczki mielonego białego pieprzu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki oliwy, kurczak (ok. 1,5 kg) podzielony na części, 2 cebule, laska cynamonu, szklanka zielonych oliwek (bez pestek,) szklanka bulionu drobiowego, 1/2 szklanki soku z cytryny.

1. W dużej misce wymieszaj kolendrę, biały pieprz, imbir, kurkumę i oliwę. Włóż do miski kawałki kurczaka i dokładnie obtocz je w sosie. Przykryj kurczaka i wstaw mięso na noc do lodówki.

Reklama

2. Rozgrzej rondel i podsmaż w nim kawałki mięsa ze wszystkich stron. Cebule obierz i pokrój w cząstki. Wrzuć do rondla, smaż razem z kurczakiem 5 minut.

3. Dodaj cynamon, zielone oliwki, wlej bulion drobiowy i sok wyciśnięty z cytryny. Przykryj garnek i duś mięso na małym ogniu 1 i 1/2 godziny lub dłużej (kurczak powinien być bardzo miękki).

4. Podawaj tadżin z kaszą kuskus, posypany listkami świeżej kolendry.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 12 skrzydełek, 1 kg ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 2-3 łyżki miodu, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.