Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Sznycelki z kurczaka na chińskiej jarzynce

Składniki na 4 porcje: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju do smażenia mięsa. Na jarzynkę: 2 marchewki, 4 dymki, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pędów bambusa, 2 plastry ananasa z puszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, sok z limonki, gruba morska, sól, mielony czarny pieprz. Do dekoracji: czerwony pieprz w ziarenkach, cząstki limonki oraz kolendra.

Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 5,15 zł

Reklama

1. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, rozetnij na 4 płaty. Kotlety lekko rozgnieć dłonią. Każdy skrop sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Włóż do miseczki. Szczelnie przykryj folią. Odstaw na około 90 minut w chłodne miejsce.

2. W tym czasie marchewki obierz, opłucz, pokrój najpierw w podłużne plasterki, a potem w słupki. Dymki oczyść, potnij na ukośne kawałeczki. Bambus osącz z zalewy. Plastry ananasa pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj.

Na patelni albo w woku rozgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego i olej sezamowy. Włóż przygotowane warzywa, ananas i pędy bambusa. Smaż 5–7 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Pod koniec jarzynkę przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.

3. Kotlety wyjmij z cytrynowej marynaty. Usmaż na rumiano z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprósz grubą solą i utłuczonym czerwonym pieprzem. Kotlety przełóż na ogrzane talerze. Obok mięsa nałóż porcje jarzynki. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:na | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • podwójna pierś kurczaka • 2 woreczki ryżu basmati • średni brokuł • paczka mini marchewek • oliwa z oliwek • pęczek natki pietruszki • pół czerwonej papryki • sól morska więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.