Reklama
  • Czwartek, 3 września 2015 (08:00)

    Sznycel panierowany w polencie i ziołach

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka, 2 łyżki cukru, 5 dag solonych orzeszków ziemnych, 5 gałązek rozmarynu, 10 dag kaszki kukurydzianej (polenty), skórka otarta z 1 cytryny, 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł), 1 obrana czerwona cebula, 1 jabłko z czerwoną skórką, 3 łyżki octu jabłko- wego, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki klarowanego masła, sól, pieprz, umyta i osuszona rzeżucha do posypania

Reklama

1. Cukier wsyp na mocno rozgrzaną patelnie, dodaj orzeszki i smaż razem, aż cukier się skarmelizuje. Masę rozsmaruj na pergaminie i odstaw do zastygnięcia. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek i drobno je posiekaj. Kaszkę kukurydzianą wymieszaj z rozmarynem i skórką z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku.

2. Filety opłucz, osusz, obtocz w przygotowanej mieszance. Panierkę dobrze dociśnij dłonią do filetów. Koper włoski, jabłko oraz obraną cebulę pokrój na cienkie cząstki. Ocet utrzyj z miodem. Porcjami wlej oliwę, ubijając trzepaczką gęsty sos. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem. Cząstki jabłka, cebuli i kopru wymieszaj z sosem, odstaw.

3. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Włóż sznyce i smaż je 8–10 minut. Od czasu do czasu kotlety obracaj, by zrumieniły się równomiernie z obu stron. Orzechy w karmelu grubo pokrusz w malakserze. Sznycle pokrój na kawałki, przełóż na talerze, nałóż po porcji sałatki. Gotowe danie posyp orzechową posypką oraz rzeżuchą.

Przygotowanie ok. 40 minut., 1 porcja ok. 500 kcal.

Mięso godzinę przed smażeniem zalej jogurtem (ew. maślanką albo śmietaną). Możesz dodać także ulubione zioła oraz przyprawy. Dzięki temu zabiegowi, kotlety nie będą suche i wiórowate.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:mi | sznycle

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag piersi kurczaka, 4 łyżki oliwy, 15 dag miękkiego masła, sól, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, po łyżce siekanej bazylii i natki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.