Reklama
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (11:00)

    Szaszłyczki kokosowe

Składniki na 4 porcje: Do mięsnych kawałeczków: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 jajka, 1 op. (ok. 10 dag) wiórków kokosowych, po ok. 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, przyprawa do kurczaka z łagodnym curry, sól czosnkowa, olej do głębokiego smażenia. Do surówki: 1/2 małej główki kapusty białej, 1/4 główki kapusty czerwonej, 1 marchewka, 1 mała cebula. Do sosu sałatkowego: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz.

Reklama

1 Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potem pokrój na małe kawałki. Mięso włóż do miseczki. Oprósz je solą czosnkową oraz przyprawą do kurczaka. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.

2 Jajka wbij na talerz. Wsyp obie mąki, roztrzep widelcem. Kawałeczki mięsa kolejno zanurzaj w jajkach z mąką. Następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Od razu włóż na mocno rozgrzany głęboki olej. Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ponabijaj na wykałaczki.

3 Przygotuj surówkę: obie kapusty oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj. Cebulę obierz i posiekaj. Majonez utrzyj z jogurtem, miodem i octem. Sos przypraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj. Oprósz solą. Polej sosem. Podawaj z kąskami.

Naj
Więcej na temat:jaja

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 70 dag piersi z kurczaka, 1 brokuł (ok. 50 dag), 10 dag żółtego sera w kawałku (np. gouda, edamski), 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki majonezu, olej do smażenia.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.