Reklama
  • Piątek, 13 lutego 2015 (08:05)

    Smażony ryż po kantońsku z kurczakiem, rybą i kiełkami fasoli

Składniki: 80 ml oleju roślinnego, 30 g solonej ryby suszonej, np. dorsza, 100 g filetów z udka kurczaka pokrojonych na kawałki, 2 jajka, 400 g długoziarnistego ryżu ugotowanego na parze, 1/2 szklanki drobno posiekanej cebulki dymki, 1 szklanka kiełków fasoli sparzonych we wrzątku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego.

Reklama

Rozgrzej połowę oleju w woku. Dodaj soloną rybę i smaż ok. 2–3 minut. Następnie przełóż rybę do miseczki. Wrzuć do woka kurczaka, smaż 1–2 minuty, często mieszając.

Wyjmij i także włóż do miseczki. W garnuszku roztrzep jajka. Wlej do woka pozostały olej i na rozgrzanym smaż jajka, mieszając, aż zaczną się ścinać.

Następnie dodaj ryż, a po 2 minutach wrzuć rybę, kurczaka i resztę składników. Smaż razem ok. 2 minut, często mieszając, dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj gorący.

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag młodych ziemniaków, 4 udka kurczaka (lub inne dowolne części), sok z cytryny , 1 łyżeczka granulowanego czosnku, pół łyżeczki curry, olej, 1 pęczek młodej marchewki, 100 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.