Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:00)

    Smakowite farsze do drobiu

Jajeczny z ziołami

6 jajek ugotuj na twardo w lekko posolonej wodzie. Wyjmij je, dobrze wystudź i obierz ze skorupki. Następnie grubo posiekaj.

Bułeczkę kajzerkę (może być z poprzedniego dnia) namocz w mleku albo bulionie, odciśnij.

Reklama

Rozbij 2 jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami masła.

Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, wymieszaj ją z bułką oraz posiekanymi jajkami. Dodaj 2–3 łyżki posiekanych ziół (koperku, natki, szczypiorku).

Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę tartej bułki. Na koniec dołóż pianę ubitą z 2 białek, delikatnie przemieszaj farsz.

Grzybowy z bakaliami

Rozmroź 30 dag leśnych grzybów (najlepiej borowików albo podgrzybków, ale możesz je zastąpić pieczarkami). Jedną cebulę obierz, posiekaj. Grzyby potnij na drobne kawałeczki.

Opłucz 1 pęczek natki pietruszki, oderwij listki i drobno je pokrój. Na patelni rozgrzej 1–2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij ją. Dołóż grzyby i smaż kilka minut. Zdejmij z patelni.

Gdy grzyby ostygną, wbij 1 jajko, energicznie wymieszaj. Następnie dosyp posiekaną natkę, 1/2 szklanki bułki tartej, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 10 dag rodzynek oraz 10 dag posiekanych migdałów.

Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Dobrze wymieszaj.

Mięsny z wątróbką

Oczyść 20 dag wątróbek drobiowych, dobrze wymocz je w mleku. Opłucz, osusz, pokrój na niewielkie kawałki. Opłucz i osusz 3 gałązki natki, oderwij listki od gałązek i posiekaj je. Jedno winne jabłko oraz 4 szalotki obierz, oczyść, grubo posiekaj.

Do miseczki włóż 40 dag mielonego mięsa drobiowego albo mielonej cielęciny. Wymieszaj je z wątróbkami, jabłkiem, szalotkami oraz natką. Dolej 3 łyżki koniaku albo czystej wódki.

Farsz przypraw do smaku suszonym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Jeśli nadzienie jest zbyt suche, dodaj trochę słodkiej śmietany. Całość dobrze wymieszaj.

Nadzienie możesz wzbogacić rodzynkami, drobno pokrojonymi suszonymi figami lub daktylami.

Naj
Więcej na temat:farsz | Bu | mi | Ca | oczy

Zobacz również

  • Składniki: podwójny filet z kurczaka ● 2 cebule ● 2 ząbki czosnku ● 4 pomidory ● por ● 4 łyżki oliwy ● 200 g ryżu, najlepiej arborio ● sól ● świeżo mielony pieprz ● 1 opakowanie szafranu ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.