Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Skrzydełka w curry

Składniki na 6 porcji: 12 skrzydełek, 1 kg ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 2-3 łyżki miodu, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, olej.

1 Skrzydełka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na ósemki lub w grubsze paski.

Reklama

2 Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z curry, kurkumą oraz płynnym miodem (może być sztuczny). Wlej kilka łyżek oleju. Całość utrzyj starannie, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką i ostrą papryką.

3 Do miski z przygotowaną marynatą włóż skrzydełka. Wymieszaj, odstaw na 30-40 minut. Blachę  do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.

4 Skrzydełka wyjmij z marynaty, rozłóż na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości mięsa (około 60 minut). Do tej samej miski z marynatą włóż ziemniaki, wymieszaj starannie, żeby wszystkie kawałki pokryły się przyprawami.

5 Po około 15 minutach pieczenia do skrzydełek dołóż ziemniaki. Co 20 minut wyjmij blachę i przewróć mięso oraz ziemniaki na drugą stronę, aby równo się dopiekły. Danie dowolnie ozdób.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.