Reklama
  • Czwartek, 6 lutego 2014 (10:05)

    Skrzydełka pieczone w warzywach

Składniki: 1 kg skrzydełek, 2 pory, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, szklanka bulionu, łyżka miodu, łyżeczka octu, łyżka curry, 4 łyżki mąki tortowej, czerwona papryka, sól, pieprz, olej

Przygotowanie: Skrzydełka umyj, osusz, oczyść z szypułek. Mąkę wymieszaj z curry. Mięso oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę oraz białe części pora pokrój w plasterki, czosnek obierz i posiekaj.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż skrzydełka. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na wierzch połóż rozdrobnione warzywa oraz pieczarki. Podgrzej bulion (najlepiej warzywny).

Wymieszaj go z octem oraz miodem. Gorącym płynem zalej przygotowane składniki.

Naczynie żaroodporne nakryj. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 160°C.

Podaj z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Takie skrzydełka smaczne są także na zimno, z pieczywem.

Bella Relaks
Więcej na temat:pieczarki | naczynie | Skrzydełka | naczynia

Zobacz również

  • •10 dag upieczonego filetu z kurczaka •3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej •1 średniej wielkości upieczony lub ugotowany czerwony burak •1 pęczek natki pietruszki •1 cebula •1 jajko •1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.