Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (13:06)

    Siekane kotleciki drobiowe z dodatkiem pora, marchewki oraz sera

Składniki na 15 sztuk: podwójny filet z kurczaka, 1 marchew, 1 duży por, 3 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 4 łyżki startego żółtego sera, olej do smażenia, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól morska, suszone zioła dalmatyńskie.

1 Oczyszczony i opłukany por kroję w plasterki. Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa delikatnie podsmażam na półmiękko na łyżce rozgrzanego oleju. Doprawiam do smaku, zdejmuję z ognia i studzę.

Reklama

2 Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę (niezbyt dużą, by po usmażeniu nie było surowe w środku). Pokrojone kawałki oprószam dość obficie ziołami dalmatyńskimi.

3 Do miski wsypuję obie mąki, wbijam jajka i dodaję starty ser. Mieszam składniki. Do tak przygotowanej masy wkładam pokrojone mięso i przestudzone warzywa. Całość dokładnie mieszam i przyprawiam do smaku.

Na patelni rozgrzewam porcje oleju. Dużą łyżką nakładam na patelnię porcje masy, formując kotleciki. Smażę na rumiano z obu stron. Kotleciki podaję zaraz po przygotowaniu.

Jadwiga Kwiek z Faściszowy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:FA | mi | z | Kotleciki | filet z kurczaka | pora

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kawałki kurczaka (razem ok. 1 kg) ● 4 łyżki oleju ● ok. 800 g ziemniaków ● 2-3 marchewki (możesz też dodać ulubioną mieszankę mrożonych warzyw) ●2 cebule ● 4 łyżki sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.