Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Ryż z warzywami i kurczakiem

Składniki na 2 porcje: ● opakowanie warzyw na patelnię ● pierś kurczaka (ok. 250 g) ● 2-3 łyżki kukurydzy z puszki ● szklanka wrzącej wody ● 1/2 szklanki ryżu ● 2 łyżki oleju rzepakowego ● łyżeczka słodkiej papryki ● 1/2 łyżeczki ostrej papryki ● łyżka sosu sojowego ● łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”.

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ryż przepłukać na sitku i ugotować na sypko z odrobiną soli.

2. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić sosem sojowym, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą chińską. Starannie wymieszać kawałki kurczaka z przyprawami i od razu smażyć w niewielkiej ilości oleju. Po kilku minutach do kurczaka na patelni dorzucić warzywa i dusić pod przykryciem ok. 10 min.

3. Ugotowany na sypko ryż dodać do warzyw i kurczaka na patelni, a zaraz potem dołożyć kukurydzę.

4. Wszystko wymieszać, dusić jesz cze kilka minut na patelni bez przykrycia. Posypać zieleniną, doprawić i od razu podawać.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.