Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Roladki ze szparagami

Składniki: 1 pęczek białych szparagów, 4 filety z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki masła, mąka, oliwa, 100 ml białego wina, sól, pieprz, cukier.

1 Szparagi opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij zdrewniałe końcówki. Wstaw do wysokiego naczynia z osolonym wrzątkiem (główki powinny wystawać nad powierzchnię wody). Dodaj szczyptę cukru. Gotuj ok. 15 minut.

2 Mięso kurczaka opłucz, osusz. Rozkrój tak, by powstały większe płaty. Rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą. Natrzyj z dwóch stron przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. W razie potrzeby lekko posól.

Reklama

3 Ugotowane szparagi odcedź, rozłóż na przygotowanym mięsie. Skrop delikatnie sokiem wyciśniętym z cytryny. Rozłóż wiórki z połowy masła. Zwiń roladki. Obwiąż je lub zepnij. Oprósz mąką.

4 W rondlu rozgrzej oliwę. Włóż roladki, obsmaż na jasnozłoty kolor. Podlej winem. Duś na małym ogniu bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Dodaj pozostałe masło. Ogrzewaj jeszcze kilka minut. Roladki podawaj z ziemniakami i warzywami.

czas ok. 40 min; porcja – 230 kcal, cena 4,50 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.