Reklama
  • Czwartek, 3 marca (13:05)

    Roladki z udek

Skład na 6 porcji: ● 12 udek bez podudzi z  kurczaka, przyprawa do kurczaka, 500 g pieczarek, 4 plastry wędzonego schabu, marchew, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, majeranek

Pieczarki myję, kroję na ćwierćplasterki. Czosnek i marchew kroję w kostkę. Pieczarki skrapiam sokiem z cytryny i smażę na maśle do odparowania wody. Dodaję czosnek, marchew, pokrojony schab i smażę. Przyprawiam do smaku. Udka kroję wzdłuż, nie docinając do końca, i lekko rozbijam.

Reklama

Na każdy kawałek udka nakładam porcję farszu, zwijam w roladkę, obwiązuję nicią, posypuję przyprawą i odstawiam na 30 minut. Na patelni rozgrzewam olej, smażę roladki na rumiano z dwóch stron, podlewam gorącą wodą i duszę aż mięso będzie miękkie. Powstały sos zagęszczam mąką i danie podaję na stół.

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 3 zł.

Rewia

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mięsa drobiowego, np. z piersi z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 selera lub 2 pasternaki, 1 por, 15 dag małych pieczarek, 3 jajka, 3 łyżki mleka, 1 łyżka mąki pszennej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.