Reklama
  • Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (10:00)

    Roladki z pesto

Składniki na 6 porcji: 80 dag filetu z piersi indyka, po 3 łyżki pestek dyni i słonecznika, 2 pęczki bazylii, 1 ząbek czosnku, 6 łyżek startego parmezanu, 3–4 łyżki oliwy, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2–3 łyżki oleju do smażenia, sól, mielony, czarny pieprz, suszone oregano i tymianek

Przygotowanie: Filet z indyka opłucz, osusz, potnij na 6 plasterków. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Posyp suszonym oregano i tymiankiem. Przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Reklama

Przygotuj pesto: pestki dyni i słonecznika lekko zrumień na suchej patelni, wystudź. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Czosnek obierz. Pestki, listki bazylii, czosnek i parmezan wrzuć do blendera. Dolej oliwę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zmiksuj na gęstą pastę. Wymieszaj ją z suszoną żurawiną i rozsmaruj na mięsie. Zwiń je i zepnij wykałaczkami.

Roladki obsmaż na oleju. Przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC. Piecz 15–20 minut. Podawaj z ziemniakami i pikantną konfiturą z granatów albo porzeczek. Ew. udekoruj rukolą lub bazylią.

Przygotowanie: 60 min •Porcja: 415 kcal •Cena porcji: 4,35 zł

Naj
Więcej na temat:roladki | z | ceny | pesto

Zobacz również

  • 75 dag filetów z kurczaka, 1 pęczek czerwonych dymek ze szczypiorkiem, 2 dag świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki kurkumy, 1 listek laurowy, 20 dag śmietany... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.