Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (10:05)

    Roladki z kurczaka ze śliwkami

Składniki na 4 porcje: 2 podwójne filety z kurczaka, 1/2 op. francuskiego ciasta, 10 dag suszonych śliwek, 4 plasterki wędzonego boczku, 3 gałązki natki, 1 pęczek bazylii, 1/2 szkl. śmietany kremówki, 2–3 łyżki jasnego sosu pieczeniowego (z torebki), 50 dag szpinaku, 40 dag makaronu wstążki, 1 żółtko, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, po 2 łyżki oleju i masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1. Ciasto francuskie pokrój na 4 płaty. Zioła opłucz i posiekaj. Filety opłucz, osusz. Każdy rozetnij na duży płat. Oprósz solą i pieprzem. Na mięsie ułóż śliwki. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Rozgrzej olej, włóż mięso. Obsmaż ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszaj ze szklanką wody i śmietaną. Dodaj sos pieczeniowy i mieszając, zagotuj. Wrzuć zioła. Przypraw solą i pieprzem.

Reklama

2. Roladki owiń plasterkami boczku, a potem płatami ciasta. Zlep brzegi. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzchy posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 20 min.

3. Szpinak opłucz, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak. Duś kilka minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, osącz. Makaron wymieszaj ze szpinakiem, polej przygotowanym sosem. Podawaj z roladkami. Udekoruj np. wiórkami parmezanu, cząstkami cytryny i natką pietruszki.

Naj
Więcej na temat:roladki | z | roladka z kurczaka

Zobacz również

  • Składniki na 3 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, 3 pojedyncze filety z kurczka, 1 duża cebula, 200 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietany kremówki 30 proc., 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.