Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka, 8 plasterków wędzonego boczku, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 4 połówki suszonych pomidorów, 4 łyżki oleju, mielona słodka i ostra papryka, sól, pieprz.

Reklama

Mięso opłucz, osusz. Każdy filet rozetnij na płat. Tak przygotowane piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką. Mięso przykryj folią, włóż do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.

Połowę boczku pokrój w kosteczkę, wysmaż go na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia. Suszone pomidory posiekaj. Wymieszaj z boczkiem podsmażonym z cebulą i czosnkiem. Rozłóż na mięsie. Zwiń. Owiń resztą boczku, zepnij wykałaczkami, by roladki nie rozpadły się podczas smażenia.

Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane roladki, smaż ok. 12 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron. Podawaj z surówką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag młodych ziemniaków, 4 udka kurczaka (lub inne dowolne części), sok z cytryny , 1 łyżeczka granulowanego czosnku, pół łyżeczki curry, olej, 1 pęczek młodej marchewki, 100 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.