Reklama
  • Środa, 22 lutego (10:00)

    Roladki drobiowe z warzywami

Składniki na 16 porcji: 4 podwójne piersi z kurczaka , po 8 plastrów szynki wiejskiej, sera gouda i wędzonego boczku, 2-3 małe cukinie, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, gałązki świeżej bazylii, rozmarynu i tymianku, oliwa, sól, pieprz świeżo mielony, cukier.

Reklama

1. Piersi umyć, osuszyć, przedzielić. Przekroić wzdłuż, delikatnie rozbić przez folię, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obłożyć ziołami. Rozłożyć po plastrze szynki i sera, zwinąć w rulon, wierzch owinąć boczkiem, całość spiąć wykałaczkami. Roladki rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

2. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić na duże kawałki. Cukinie umyć, pokroić w plasterki. Cebulę zrumienić na 2-3 łyżkach oliwy, dodać pomidory z puszki, zioła, sól, pieprz, 1 płaską łyżeczkę cukru, koncentrat. Chwilę dusić, dodać cukinię i kawałki papryki, wymieszać, ponownie kilka minut poddusić, przełożyć do naczynia żaroodpornego z roladkami.

3. Roladki z warzywami wstawić na ok. 30 min do piekarnika nagrzanego do ok. 190ºC. Dekorować ziołami.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.