Reklama
  • Piątek, 11 października 2013 (08:05)

    Rolada z piersi kurczaka

Składniki na 8 porcji: • 4 duże piersi z kurczaka • pół szklanki łagodnego sosu sojowego • 1 pietruszka naciowa • 2 gałązki bazylii • 4 jajka • sól • 10 dag szynki w plastrach • pieprz czarny mielony • mieszanka przypraw do drobiu • 4 łyżki oleju rzepakowego • 15 dag brukselki • 2 marchwie .

Przyrządzanie:

1. Piersi z kurczaka opłucz, osusz i rozkrój na większe plastry. Zanurz w sosie sojowym. Wstaw na około 60 minut do lodówki. Po wyjęciu kotlety lekko ubij tłuczkiem, przykrywając je folią spożywczą (nie będą pryskały).

Reklama

2. Pietruszkę i bazylię opłucz w zimnej wodzie, wytrzyj delikatnie papierem kuchennym i drobno posiekaj ostrym nożem.

3. Jajka ugotuj na twardo. Ostukaj skorupkę i przestudź w zimnej wodzie. Następnie je obierz i przekrój na połówki.

4. Kotlety z kurczaka delikatnie posól (są już dość słone od sosu sojowego) i poprzekładaj szynką (może być parmeńska). Wierzch oprósz przygotowanymi ziołami i połóż po połówce jajka.

5. Płaty zwiń dość ciasno. Przewiąż sznurkiem i posyp mielonym pieprzem oraz przyprawami do drobiu. Obsmaż rolady ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni. Podlej małą ilością wody i powoli duś pod pokrywą.

6. Kiedy się przyrumienią, dodaj do nich brukselkę i marchew po- krojoną w plasterki. Duś do mięk kości wszystkich składników.

7. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.

Telemax
Więcej na temat:rolada | z | Piersi

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: podwójna pierś z kurczaka, opakowanie zupy cebulowej, 20 dag pieczarek, szklanka śmietanki słodkiej 18 proc., średnia cebula, masło klarowane, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.