Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Rarytas drobiowy w cytrusach

Składniki na 4-5 porcji: 60 dag piersi z kurczaka, 1 duża pomarańcza, 4-5 cebulek szalotek, 1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę, 1/2 szkl. soku pomarańczowego, 2-3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz, masło klarowane do smażenia.

Reklama

1 Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Ocet wymieszaj z miodem i czosnkiem. Podgrzej, zdejmij z ognia. Przygotowaną marynatą posmaruj kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce.

2 Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, wytnij fileciki miąższu. Cebulki obierz, pokrój w piórka. Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć dynię, duś, aż lekko zmięknie. Dodaj cynamon i gałkę, dołóż pomarańczę i szalotki. Przemieszaj, ew. podlej sokiem i duś 5-7 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia i trzymaj w cieple.

3 Rozgrzej 2 łyżki masła. Mięso obtocz w orzechach i wrzuć na masło. Smaż, aż kurczak się zrumieni. Zmniejsz ogień, podlej odrobiną soku, dołóż dynię z dodatkami i duś 20 minut. Pamiętaj o mieszaniu, bo słodkawy sok może się przypalić! Przed podaniem mięso pokrój w plastry.

Naj

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.