Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Ragoût z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi z indyka lub kurczaka, 30 dag pieczarek, 1 cienki por (tylko biała część), 1/2 szkl. krojonych pomidorów z puszki, 1 mały seler, 1 marchew, 300 ml bulionu warzywnego, 1/2 szkl. śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, listki bazylii do dekoracji.

Reklama

1 Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż 2-3 minuty. Dodaj masło, mięso i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw.

2 Por i marchew obierz, pokrój w cienkie plasterki. Seler oczyść, potnij w szersze paski. Warzywa zalej odrobiną gorącego bulionu i gotuj, dolewając bulion, aż będą miękkie. Odłóż kilka plasterków marchewki. Dodaj pomidory, śmietanę i paprykę. Zmiksuj i zalej mięso.

3 Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos jest za rzadki, zagęść go 1 łyżeczką mąki (wymieszaj ją z odrobiną śmietany i dodaj do sosu). Gulasz udekoruj plasterkami marchewki i bazylią.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag piersi kurczaka, olej, 1 łyżka musztardy, 300 ml bulionu drobiowego, 1 mały por, 1/2 puszka brzoskwiń , 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.