Reklama
  • Czwartek, 13 maja 2010 (17:42)

    Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry - w 25 minut

Dla odchudzających się.

Zdjęcie

Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry /Smacznego
Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry
/Smacznego

Składniki na 1 porcję:

- 1 łyżeczka nasion słonecznika,
- 1 mała cebula,
- 200 g brokułów,
- 100 g filetu z kurczaka,
- 50 g makaronu wstążki,
- sól, pieprz, curry,
- łyżeczka oleju słonecznikowego,
- 50 ml bulionu warzywnego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Nasiona słonecznika wyprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Brokuła umyć, oberwać różyczki, mięso umyć pokroić w paski. Makaron wrzucić do gotującej się lekko posolonej wody i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać mocno ok 5 minut. Dwie minuty przed końcem dodać cebulę i brokuły, doprawić solą pieprzem i curry. Dolać bulion i jogurt, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z dwoma łyżkami wody, wlać do potrawy, zagotować. Ragout nakładać na talerz razem z makaronem. Posypać ziarnem słonecznika.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 12 podudzi kurczaka, 2 bulwy fenkuła, 3 gruszki, 80 dag ziemniaków, sól, drobno zmielony czarny pieprz, 2 łyżki masła, 4 kromki pszennego pieczywa, 2 łyżki musztardy, czerwony ocet... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.