Reklama
  • Wtorek, 16 czerwca 2015 (11:00)

    Pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem

Składniki na 6 porcji: Ciasto: 1 kg ziemniaków, 25 dag mąki, 2 jajka, sól Farsz: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 łyżki tartej bułki, 1 żółtko, suszony majeranek, sól, pieprz

1.Przygotuj farsz: cebule obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mielone mięso i smaż dalej, aż się ładnie się zrumieni. Odstaw do wystudzenia. Potem wsyp tartą bułkę. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem (a jeśli lubisz, także czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Dobrze całość wymieszaj.

Reklama

2. Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i jeszcze ciepłe utłucz. Resztę ziemniaków drobno zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Zlej płyn, a krochmal ponownie wymieszaj ze startymi ziemmiakami. Dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Wsyp mąkę i sól do smaku. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałek, pokrój na niewielkie kawałki. Każdy spłaszcz dłonią, uformuj placuszki. Na środku placków połóż po łyżce nadzienia. Zlep brzegi i uformuj kule.

3. W garnku zagotuj posoloną wodę. Pyzy ostrożnie włóż do wrzątku. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut 1 porcja ok. 640 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 nóżki z kurczaka • 2 ząbki czosnku • łyżeczka majeranku • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki • 4 łyżki oleju • 50 dag ziemniaków • 2 czerwone cebule • cytryna • świeży... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.